Legislativa hmotností

a) okamžitá hmotnost přípojného vozidla kategorie O1 nesmí být větší než největší povolená hmotnost nebrzděného přípojného vozidla stanovená pro tažné vozidlo, která je uvedena v technickém průkazu a osvědčení o registraci tažného vozidla, 

b) okamžitá hmotnost přívěsu kategorie O2 nesmí být větší než největší povolená hmotnost brzděného přípojného vozidla stanovená pro tažné vozidlo, která je uvedena v technickém průkazu a osvědčení o registraci tažného vozidla, za podmínky, že největší povolená hmotnost takového přípojného vozidla není větší než největší povolená hmotnost tažného vozidla u vozidel kategorií M1 a N1 a 1,5násobek největší povolené hmotnosti tažného vozidla u vozidel kategorií M3 a N3. 

Jednoduše napsáno:

  1. Pokud je nejvyšší povolená hmotnost přívěsu 750 kg ( kategorie O1 ) a na tažném zařízení auta je psáno 450 kg, smíte přívěs použít. Okamžitá hmotnost ( hmotnost přívěsu a nákladu ) ale v okamžiku zvážení nesmí překročit 450 kg!
  2. Přívěs o nejvyšší povolené hmotnosti 1 300 kg ( brzděný, kategorie O2 ) smíte zapojit i za auto s předepsaným zatížením na tažné kouli 1 000 kg, pokud však okamžitá hmotnost přívěsu nepřesáhně 1 000 kg ( hmotnost nákladu a přívěsu nesmí být vyšší než 1 000 kg ). Zároveň ale musí platit,že "největší povolená hmotnost takového přípojného vozidla není větší než největší povolená hmotnost tažného vozidla u vozidel kategorií M1 a N1.
  3. Pokud celá souprava i s automobilem překročí hmotnost 3,5 tuny, musí být řidičské oprávnění E.

 Ke stažení zde vyhlaska-341-2002.pdf